Kankaanpään A-kodin perhekuntoutuksessa riippuvuus- ja perhekuntoutus kulkevat käsi kädessä – tarjoamme kuntoutusta koko perheelle. Perhekuntoutuksen tärkein tavoite on perhetilanteen tasapainottaminen. Korostamme turvallisen arjen merkitystä, ja tavoitteenamme on vahvistaa perheen sisäistä vuorovaikutusta.

A-kodilla on erilliset kuntoutusjaksot raskaana oleville, juuri synnyttäneille vauvaperheille, alle kouluikäisten ja kouluikäisten lasten perheille sekä niille perheille, joissa lapset ovat muualla eivätkä osallistu kuntoukseen. Perhekuntoutukseen on mahdollista ottaa mukaan myös perheen lemmikkieläin.

Kuntoutusjaksomme tähtäävät vanhemman riippuvuussairauden hoitoon, tunne-elämän taitojen kehittymiseen sekä vanhemman ja lapsen välisen vuorovaikutus- ja kiintymyssuhteen vahvistamiseen. Tarjoamme pitkäaikaista tukea perheille muutoksen tekemiseen ja suunnittelemme jatkohoidon ja tukimuodot yksilöllisesti, varmistaen jatkuvan tuen kuntoutusjakson jälkeen.

Yksikössämme on paikkoja seitsemälle perheelle, joilla on omat asunnot. Pyrimme tarjoamaan lapsille turvallisen kodin selkeällä arkirytmillä ja rauhallisessa miljöössä lähellä luontoa. Alle kouluikäisten lasten hoito järjestetään omassa lastenhoitoyksikössämme, ja esiopetus tai koulunkäynti tapahtuu Kankaanpäässä kuntoutuksen aikana. Teemme tiivistä yhteistyötä lastensuojelun, neuvolan ja muiden tukipalvelujen kanssa.

Perhekuntoutus Kankaanpään A-kodilla

Perhearviointi ja vanhemmuuden arviointi

Kankaanpään A-kodin perhekuntoutuksessa toteutetaan perhearviointia ja vanhemmuuden arviointia lastensuojelun avohuollon tueksi. Arvioinnin suorittaa moniammatillinen tiimi systeemistä työotetta hyödyntäen yhteistyössä perheen sekä kotipaikkakunnan viranomaisten ja verkoston kanssa. Työryhmässä on sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia että lääkäri päihde- ja mielenterveyden asiantuntijana.

Vanhemmuuden arviointi kartoittaa kokonaisvaltaisesti vanhemman valmiuksia toimia vanhempana ja vanhemmuuden kykyjä sekä perhetaustaa ja päihdehistoriaa. Perheen arvioinnissa tarkastellaan perheen arkea ja toimintaa, vahvuuksia, perheenjäsenten välistä vuorovaikutusta ja kokemuksia perheen tilanteesta. Asiakkaan oma näkemys muutoksen tarpeesta on tärkeä osa arviointia. Arviointijakso ympärivuorokautisissa laitosolosuhteissa kestää 4–8 viikkoa. Lopputuloksena syntyy perusteltu näkemys perheen tilanteesta sekä suositus jatkohoidolle ja tuen tarpeelle.

Käytettäviin menetelmiin kuuluvat muun muassa Hoivaa ja leiki -interventio, PerheSomeBody®, vanhemmuustyöskentely, perhearviointi, omaohjaajatyöskentely, päihdetyön menetelmät, teemaryhmät, vanhemmuuteen liittyvät kirjalliset tehtävät, haastattelut, havainnointi sekä perheen sisäisten vuorovaikutustaitojen harjoitteleminen erilaisten toiminnallisten menetelmien kautta.

Mitä meistä on sanottu perhekuntoutus

”Olette kirjaimellisesti pelastaneet minun ja lapseni elämän! Teette työtänne sydämestänne ja jokaisesta solustanne. Olen päivittäin kiitollinen mahdollisuudestani olla A-kodilla. Tiedän ettei se ole itsestäänselvyys.