Ajankohtaista, Kankaanpään A-koti

Kankaanpään A-koti – 70 vuotta päihde- ja riippuvuuskuntoutusta 

Kankaanpään A-kodin toiminnan alkamisesta tulee tänä vuonna täyteen 70 vuotta, mikä on juhlimisen arvoinen meriitti. Näihin vuosikymmeniin sisältyy mittava määrä ymmärrystä, osaamista ja asiantuntijuutta – aina ajan hengen ja ilmiöiden mukaan. 

Kuntoutustoiminta käynnistyi virallisesti 1.2.1954, jolloin Vapaan Alkoholistihuollon Kannatusyhdistys (nykyinen VAK ry) oli perustamassa kolmatta alkoholistikotiaan. Sopiva tila toiminnan aloittamiselle löytyi Kankaanpäästä, ja samalla Jokimaan tilalla Kankaanpään A-koti on toiminut yhtäjaksoisesti siitä lähtien. 

Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun ensimmäiset miesasiakkaat vuoden 1954 alussa saapuivat hoitoon A-kotiin. Sodan jälkeisen jälleenrakentamisen aikana Suomesta ei puuttunut tahtoa ja toimeliaisuutta. Samaa päättäväisyyttä ja sisua on löydettävissä myös Kankaanpään A-kodin alkuajoista. Jokaisella vuosikymmenellä kuntoutustoimintaa on kehitetty yhteiskunnan muutoksiin reagoiden – ja kehitetään edelleen. 

A-kodin vahvuuksia tänä päivänä ovat kokeneiden ja koulutettujen ammattilaisten joukko, jo toiminnan alkuajoilta kantanut vahva vertaistuen ja yhteisöllisyyden voima sekä tietysti laajat verkostot ja yhteistyötahot. Tarjoamme kuntoutustoimintaa päihde- ja peliriippuvaisille sukupuolesta riippumatta ja olemme ylpeitä myös pitkälle kehitetystä perhekuntoutustoiminnastamme: koko perheen muutostyö antaa moninkertaisesti onnistumisia. 

Nykyhetki on tehty historian myötä kerätyllä ymmärryksellä. Tulevaisuus tehdään nykyhetken ymmärryksellä. Haasteita on ollut ja tulee varmasti olemaan tulevaisuudessakin, mutta perustehtävämme on pysynyt kaikissa ajoissa samana, ja asiakkaiden muutostyö on edelleen työn kantava voima. 

Kankaanpään A-kodin 70-vuotista taivalta juhlitaan kesällä, kun maaseutuympäristö jokirantoineen tarjoaa parastaan. Vuosittainen Elopäivät-kesäjuhlamme järjestetään tänä vuonna jo 54. kerran, ja mikä olisikaan parempi tapa juhlia A-kodin pitkää taivalta? Elokuun toisena viikonloppuna pidettävä juhla kerää yhteen sekä A-kodin nykyiset että kuntoutuksen läpikäyneet asiakkaat – heidät, joille A-koti on pystynyt tarjoamaan alun uudelle elämälle. Juuri heidän kanssaan haluamme juhlia, nähdään Elopäivillä!  

Heidi Viljanen 
johtaja 
Kankaanpään A-koti