Henkilökunta, Kankaanpään A-koti

Keittiö on A-kodin sydän 

Kankaanpään A-kodin keittiöllä on keskeinen asema asiakkaiden arjessa. Aivan kuin kotonakin, keittiö on auki vuoden jokaisena päivänä. 

Kankaanpään A-kodin päärakennuksen alakerrassa sijaitsevan keittiön arkea pyörittää kolmen naisen tiimi: Paula, Pirjo ja Leena. Työkavereiden keskuudessa vallitsee hyvä ja rento henki, vitsailua riittää ja aina kommelluksiltakaan ei vältytä. 

– Parempia työkavereita saa etsiä. Puolesta sanasta ymmärretään toisiamme, Leena kiittelee. 

Keittiön henkilökunnan pitkät – jopa vuosikymmeniä kestäneet – työhistoriat Kankaanpään A-kodilla viestivät siitä, että työpaikka on kaikin puolin hyvä ja mieluinen. Aina voi luottaa siihen, että työtehtävät hoituvat juuri niin kuin pitääkin, keittiössä kaikki tekevät kaikkea ja toisia autetaan auliisti. 

Aikaa löytyy aina myös asiakkaiden auttamiseen. Esimerkiksi ruokaa hakevan vanhemman kädet saadaan vapaaksi ottamalla vauva hetkeksi syliin. 

– Asiakkaat mielessä tätä työtä tehdään ja heitä varten me täällä olemme, Paula kertoo.

Täällä tehdään kaikki alusta asti itse, ja siitä me haluamme myös pitää kiinni.

Arjen pyöritystä 

Vaikka kyseessä onkin laitoskeittiö, on tunnelma rauhallinen ja kodinomainen. Omassa keittiössä tehdään perinteistä kotiruokaa suurella sydämellä. 

– Täällä tehdään kaikki alusta asti itse, ja siitä me haluamme myös pitää kiinni. Leivomme paljon, esimerkiksi kaikki ruokaleivät ja kahvillekin on varattuna joka päivä jotakin hyvää, Paula kertoo. 

Vuoden jokaisena päivänä asiakkaat kokoontuvat keittiön yhteydessä olevaan ruokalaan aamupalalle, lounaalle ja päivälliselle. Iltapalakin tehdään keittiössä, mutta sen huolehtii erillinen vastuuhenkilö kunkin yhteisön omiin tiloihin iltapala-aikaa odottamaan. 

A-kodin keittiön arjessa myös asiakkailla on keskeinen osansa. Heidän vastuullaan on huolehtia muun muassa ruokalan siisteydestä. Tarpeen vaatiessa keittiön henkilökunta astuu apuun ja antaa neuvoja. 

Keittiön väki on yksimielinen siitä, että parasta työssä onkin nimenomaan asiakkaiden kohtaamiset. Asiakkaisiin tutustutaan ja kaikki tulevat myös keittiössä tasavertaisesti huomatuiksi. 

– Yhtä porukkaa ollaan yhdessä isossa kodissa. Tunnemme kaikki toisemme nimeltä, mikä on niin meille kuin asiakkaille arvokasta ja merkityksellistä, Paula pohtii. 

Joulunmakuista joulua 

A-kodissa joulu vietetään nimenomaan keittiön tiloissa: onhan jouluruoat iso osa juhlaa. Joulupöytä notkuu perinteisiä herkkuja, kuten rosollia, savukalaa, silliä, laatikoita, kinkkua ja lihapullia. Tarjolla on myös itse leivottua satakuntalaista kakkoa, piimälimppua ja saaristolaisleipää. 

– Jouluaamu alkaa tietenkin riisipuurolla ja luumusopalla. Haluamme luoda perinteisen suomalaisen joulunmakuisen joulun, Paula kuvailee. 

Mitäpä joulu olisi ilman piparkakkuja. Koronan jälkeen piparinleivontaan muodostui uusi perinne. Kun ennen leivottiin keittiössä yhdessä asiakkaiden kanssa, nyt järjestetään yhteisöissä piparikilpailu. 

– Viime vuonna yhteisöissä tehtiin esimerkiksi Muumitalo ja Autot-elokuvasta tuttu Martti-auto. Perinteisesti kaikki osallistuvat piparitalkoisiin, myös lapset. Saas nähdä, mitä tänä vuonna on luvassa, naiset naurahtavat. 

Kankaanpään A-kodin kaksi työntekijää pitämässä piparitarjotinta

Aina tervetulleita kylään 

A-kodin johtaja Heidi Viljanen sattuu sopivasti paikalle ja pysähtyy juttelemaan. Hän kertoo, että usein kun vanhat asiakkaat soittelevat, he kyselevät myös keittiön henkilökunnan perään. 

– A-kodin keittiö on se sydän, jota ilman koko talo ei syki eikä elä. Ruuasta yleensä paikat muistetaan ja niin se on varmasti A-kodinkin kohdalla, Kankaanpään A-kodin johtaja Heidi Viljanen kertoo. 

Kun A-koti on ollut kerran koti, on se aina koti eli myös vanhat asiakkaat ovat tervetulleita kylään. 

– On hienoa nähdä täällä välillä vanhojakin asiakkaita, jotka tulevat käymään. Tänne saa aina tulla poikkeamaan, sillä tokihan kotona saa aina tulla käymään, Heidi ja keittiönväki kannustavat. 

A-kodin keittiö on se sydän, jota ilman koko talo ei syki eikä elä. Tänne saa aina tulla poikkeamaan, sillä tokihan kotona saa aina tulla käymään.