Ajankohtaista, Kankaanpään A-koti

Yhdistelmäkuntoutus auttoi Teron kiinni normaaliin arkeen

Kankaanpään A-kodin R-kuntoutuksessamme on tehty mahdolliseksi yhdistää vankeustuomion suorittaminen ja riippuvuuskuntoutus. Entinen kuntoutujamme Tero sai sen kautta uuden alun elämälleen. 

– Minulla oli pitkä päihde- ja vankilakierre. Vuonna 2021 mennessäni vankilaan, olin epätoivoinen. Olin tienristeyksessä ja menettänyt kaiken. Minulla ei ollut asuntoa, omistin vain päälläni olevat vaatteet. Onnekseni pääsin suorittamaan R-kuntoutusta Kankaanpään A-kotiin. Sillä tiellä nyt olen ja päihteettömyyttä on takana 14 kuukautta. 

A-kodin lisäksi on olemassa myös muita toipumista tukevia järjestöjä. 

– Olen kiinnittynyt KRIS Satakunnan toimintaan Porissa. Sain asunnon Aspalta, minulla on koti. Käyn itsehoitoryhmissä säännöllisesti ja olen kuntouttavassa työtoiminnassa, Tero kertoo. 

KRIS on ympäri maailmaa toimiva yhteisyyden kokemusta tarjoava tukijärjestö vankilasta vapautuneille, jonka toiminnan periaatteita ovat päihteettömyys, rehellisyys, toveruus ja yhdenvertaisuus. Aspa tukee toiminnallaan ihmisten itsenäisen elämän aloittamista tarjoamalla kohtuuhintaisia asuntoja ja asumispalveluja arjessa tukea tarvitseville. 

Suurin osa A-kotiin tulevista vangeista suorittaa alkuosan kuntoutusjaksostaan valvotussa koevapaudessa tai suorittaa tuomion loppuosan rangaistuksen aikaisena kuntoutuksena. A-kodilla on pitkät perinteet ja hyviä kokemuksia vankeuden ja riippuvuuskuntoutuksen yhdistämisestä, ja Teron kaltaiset tarinat vahvistavat kuntoutumismuodon tehokkuuden. 

– Opiskelen tällä hetkellä kokemusasiantuntijaksi. Opinnot ovat loppusuoralla. Harrastan funtsal-jalkapalloa, heittelen frisbeetä ja käyn keilaamassa. Elämä on tasapainoista ja hyvää – normaalia arkea. Olen kiitollinen, että sain mahdollisuuden ja, että minua autettiin. 

Lue lisää Vankeuden suorittaminen -artikkelista. 

Saadaksesi neuvoja R-kuntoutukseen hakeutumisessa, ole yhteydessä vankilan sosiaaliohjaajaan.