Etuusohjaus auttaa kohti pysyvää elämänmuutosta ja –hallintaa
27.09.2024
Kun riippuvuus saa otteen elämästä, myös taloudellinen tilanne horjuu, mikä lisää stressiä ja ahdistusta. Kankaanpään A-kodilla jokainen asiakas saa toimeentuloon liittyvää etuusohjausta, joka vapauttaa heidät keskittymään toipumiseen. Samalla luodaan vahva perusta viranomaisasioiden itsenäiselle hoitamiselle jatkossa.
Kankaanpään A-kodilla ihmistä tuetaan kokonaisvaltaisesti. Riippuvuuden hoidon rinnalla asiakkaalle tarjotaan monenlaista apua elämänhallinnan palauttamiseksi. Tärkeä osa kuntoutusta on asiakkaan talouteen ja toimeentuloon annettava ohjaus- ja tukipalvelu.
– Etuusohjaajan tarjoama apu on olennainen osa kuntoutusta, sillä se varmistaa, että kuntoutusjakso ei kärsi tai katkea byrokraattisten haasteiden vuoksi. Olemme asiakkaan puolella ja varmistamme, että hän saa tarvitsemansa tuen, etuusohjaaja Mari Ihanamäki kertoo.
Etuusohjaaja auttaa asiakkaita navigoimaan monimutkaisessa tukijärjestelmässä, kuten toimeentulotuen, kuntoutusrahan ja työttömyysturvan hakemisessa. Kun taloudelliset asiat ovat järjestyksessä, asiakkaan on helpompi keskittyä tärkeimpään eli riippuvuuden hoitamiseen ja elämänhallinnan palauttamiseen.
Jatkuva etuusohjaus ja tuki koko kuntoutuksen ajan
Etuusohjaus käynnistyy, kun asiakas saapuu kuntoutuslaitokseen. Ensimmäisiin päiviin kuuluu tapaaminen etuusohjaajan kanssa.
– Ensitapaamisessa selvitetään asiakkaan nykyinen toimeentulotilanne, joka voi joissain tapauksissa olla erittäin haastava. Pahimmillaan asiakas tulee ilman mitään – ei kotia, ei henkilöllisyystodistusta, ei pankkitunnuksia. Tällöin joudumme aloittamaan ihan perustarpeista, kuten hankkimaan asiakkaalle henkilöllisyystodistuksen toimeentulotuen kautta, Mari toteaa.
Etuusohjaus ei rajoitu vain alkukartoitukseen, vaan se on tärkeä osa koko kuntoutusprosessia. Etuusohjaajan tuki on jatkuvaa, ja asiakkaat voivat varata ohjauskertoja tarpeen mukaan.
– Seuraamme yhdessä asiakkaan asioiden etenemistä. On tärkeää, että asiakas on aktiivinen toimija omassa prosessissaan, mutta me olemme tukena koko ajan, Mari selvittää.
Kuntoutuksen loppuvaiheessa etuusohjaaja varmistaa, että asiakkaan kotiutumiseen liittyvät asiat ovat kunnossa. Tämä sisältää esimerkiksi sen, että hakemukset on jätetty ajoissa, ja päätökset ovat mahdollisuuksien mukaan valmiina kotiutumisen aikaan.
– Tavoitteemme on, että asiakkaalla on taloudellinen toimeentulo kunnossa, kun hän lähtee täältä. Näin kuntoutuksen jälkeen arki ei katkea taloudellisiin huoliin, Mari summaa.
Etuusasioihin on saatavilla tukea myös intervallijaksoilla eli mikäli asiakas palaa A-kodille lyhyeen jatkokuntoutukseen. Etuusohjaaja vastaa yhteydenottoihin tarvittaessa muutoinkin.
Etuusohjaajan tuki on jatkuvaa, ja asiakkaat voivat varata ohjauskertoja tarpeen mukaan.
Tukea elämänhallintaan
Taloudellisten asioiden järjestäminen ja viranomaisasioiden hoitaminen eivät ole pelkästään käytännön tehtäviä: niillä on syvällinen vaikutus asiakkaiden elämänhallintaan ja itsetuntoon. Vaikeudet ja selvittämättömät asiat ovat monelle iso kuormitustekijä.
– Jokaisen ihmisen kohtaaminen on kokonaisvaltainen prosessi, jossa käydään läpi asiakkaan koko elämäntilanne. Ohjauksessa jaetaan myös vaikeita asioita, joita tilanteeseen liittyy. Avun vaikutus on välitön. Lähes poikkeuksetta asiakkaat sanovat, kuinka helpottavaa on katsoa nämä asiat yhdessä kuntoon, Mari korostaa.
Monet asiakkaat oppivat kuntoutuksen aikana rahanhallintataitoja, jotka auttavat heitä tulevaisuudessa. Konkreettinen kehitys auttaa vahvistamaan asiakkaan itseluottamusta ja antaa hänelle välineitä vastuun ottamiseen omasta elämästään.
– On ollut hienoa huomata, kuinka asiakkaat ovat kuntoutusjaksojen aikana kehittyneet rahanhallintataidoissaan. He ovat oppineet suunnittelemaan ja hallitsemaan talouttaan siten, että arki pysyy tasapainossa tulojen ja menojen suhteen, Mari sanoo.
Etuusohjaajan tuki auttaa asiakkaita saamaan rohkeutta asioiden hoitamiseen itsenäisesti. Monet kuntoutujat kokevat byrokraattiset asiat haastavina, mutta etuusohjauksen kautta he oppivat käyttämään sähköisiä palveluita, lukemaan päätöksiä ja aikatauluttamaan asioitaan.
– Tavoitteena on, että asiakas oppii hoitamaan nämä asiat itse ja tuntee olevansa vastuussa omasta taloudestaan. Tämä on erittäin keskeinen osa kuntoutusjakson onnistumisessa, Mari painottaa.
Lähes poikkeuksetta asiakkaat sanovat, kuinka helpottavaa on katsoa nämä asiat yhdessä kuntoon.
Etuusohjaus on panostus tulevaisuuteen
Etuusohjausta on annettu tässä mittakaavassa Kankaanpään A-kodilla nyt kuutisen vuotta. Etuusohjaajan rooli on tärkeä koko organisaation toimivuuden kannalta.
– Etuusohjaus edesauttaa ennen kaikkea asiakkaan kuntoutumista, mutta se tukee myös omaohjaajan työtä, kun hän voi keskittyä asiakkaan muihin tarpeisiin sekä riippuvuuden hoitoon, Mari huomauttaa.
Kuntoutuksen ja etuusohjauksen kenttä muuttuu jatkuvasti, kun lainsäädäntö ja tukijärjestelmät kehittyvät. Etuusohjaajan tehtävänä on pysyä ajan tasalla näistä muutoksista, jotta asiakkaat saavat ajankohtaista ja täsmällistä tukea. Myös moniammatillinen yhteistyö eri viranomaisten, kuten Kelan, sosiaalitoimen ja muiden toimijoiden kanssa on keskeistä.
– Yhteinen tavoitteemme on varmistaa, että asiakkaan elämänmuutos on pysyvä ja hän pystyy huolehtimaan itse itsestään. Me tunnemme asiakkaan tilanteen ja välitämme jatkohoidon tahoille tiedon siitä, minkälaiset taidot henkilöllä on, mitä taitoja pitää kehittää ja missä pitää auttaa. Työmme auttaa säästämään resursseja monin eri tavoin, Mari painottaa.