Ajankohtaista, Kankaanpään A-koti, Mikkeli-yhteisö

Kuulumisia päihdepäiviltä

Kankaanpään A-kodin sekä Mikkeli-yhteisön edustajat osallistuvat 10.–11.5. järjestetyille Päihdepäiville Helsingissä. Kaksipäiväinen tapahtuma sisälsi mielenkiintoisia puheenvuoroja ja luentoja sekä lämpimiä kohtaamisia. Tämän vuoden teema oli ”Uuden äärellä: menetelmiä ja kohtaamisia”. Keskustelua käytiin muuan muassa sosiaali- ja terveydenhuollon arjesta, päihde- ja riippuvuushoidoista sekä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista. 

– Keskusteluissa moni ilmaisi huolensa siitä, että hoitojen maksusitoumukset ovat entistä lyhyempiä. Myös hyvinvointialueiden toiminnan epäselvyydet heijastuvat vielä paljon kolmannen sektorin toimijoihin. Monesta suusta kuuli myös sen, että yhteistyötä tulisi lisätä eri toimijoiden välillä, kertoo Kankaanpään A-kodin tukipalveluiden palveluvastaava Teija Vanhatalo

Mikkeli-yhteisön johtaja Sini Korva piti tapahtumassa puheenvuoron aiheesta: ”Päihdehuollon laitoskuntoutuspalvelujen tuottajan näkökulma yhteistyöstä hyvinvointialueiden kanssa”. Kyseisessä seminaariosiossa pohdittiin päihde- ja mielenterveyslain uudistusten sekä uusien hyvinvointialueiden aloittamisen tuomien muutosten vaikutuksia päihdepalveluihin. 

Iloisia jälleennäkemisiä 

VAK ry:n esittelypisteellä oli tapahtuman aikana hyvin aktiivista. Yleisö oli kiinnostunut Kankaanpään A-kodin ja Mikkeli-yhteisön toiminnasta ja paikalla kävi myös paljon yksiköiden aiempia asiakkaita.

– Tapasimme myös asiakkaita, jotka olivat olleet kuntoutujina A-kodilla tai Mikkeli-yhteisössä ja oli ihana huomata, että heillä oli asiat mallillaan ja he olivat saaneet uuden alun elämälleen kuntoutuksen avulla. Yksi heistä kertoi, että oli työllistynyt, hänelle oli syntynyt lapsi ja elämä oli tasaista, normaalia arkea, sanoo Vanhatalo. 

Vanhatalo mainitsee, että tapahtuman sykähdyttävin hetki oli kuulla paikalla olleiden äitien lämpimät kiitokset lastensa hoidosta.

– Tapasin kaksi äitiä, jotka tulivat kertomaan omien lastensa kuulumiset. Molemmat äidit olivat erittäin kiitollisia siitä, että juuri A-koti ja Mikkeli-yhteisö olivat olleet heidän lastensa pelastajat. He käyttivät itse tätä sanaa.