Kokemustarina, Mikkeli-yhteisö

Päihdekuntoutus laittoi elämän askeleet järjestykseen

Vaikka elämässä näyttäisi päällisin puolin olevan kaikki perinteiset elementit kohdillaan: työ, perhe, omakotitalo, auto ja koirat – voi pinnan alla piillä ikävä päihteiden värittämä arki. Elämästä voi kuitenkin saada uudelleen kiinni vaikkei sitä aluksi haluaisikaan. Vankeustuomion suorittaminen päihdekuntoutuksessa auttoi Eetua ottamaan elämänsä ohjat käsiin askel askeleelta.

Eetu eli pitkään kaksoiselämää ja tasapainotteli velvoitteidensa kanssa joutuen kuitenkin jatkuvasti syvemmälle päihteiden maailmaan.  

– Totta kai pyrin pitämään päihteiden käyttöni piilossa, mutta taisivat kaikki sen tietää. Päivät olivat utuisia ja pitkälti samanlaisia – aivot olivat narikassa. Lopulta päihteiden käyttö alkoi vaikuttaa arjen tekemiseen ja ongelmat töissä alkoivat lisääntyä, Eetu myöntää.    

Ajan myötä asiat ajautuivat umpikujaan. Oli pakko kohdata todellisuus. Lopullinen käännekohta oli vankilatuomio.  

Elämä vie nuorta miestä 

Nuorena urheilullinen Eetu keskittyi jalkapallon pelaamiseen, suoritti peruskoulun kunnialla ja kulutti ammattikoulunkin penkkiä melkein kolme vuotta. Ensikosketus päihteisiin tuli varhain, kun Eetu humaltui ensimmäisen kerran jo 11-vuotiaana. Alkoholin käyttö oli arjessa läsnä nykyään jo raittiina olevan isän alkoholismin myötä – suvussakin oli enemmän alkoholismia.  

Ensikosketus päihteisiin tuli varhain, kun Eetu humaltui ensimmäisen kerran jo 11-vuotiaana.

– Tajusin jo alaikäisenä, että alkoholinkäyttöni oli runsasta. Tiesin, että se oli ongelma. Tilanne paheni noin 17-vuotiaana, jolloin koulukin jäi kesken. Tuli vähän eripuraa opettajan kanssa, Eetu toteaa.  

Elämä vei Eetua vauhdilla. Hän oli 19-vuotias tullessaan ensimmäistä kertaa isäksi. Tämän jälkeen tuli kolmen vuoden välein pari lasta lisää. Alkoholin runsas käyttö näytteli edelleen suurta osaa elämässä.  

Elättääkseen perheensä Eetu päätyi tekemään fyysisesti raskasta työtä, mikä toi mukanaan selkävaivoja. Tästä alkoi alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö, kun kipulääkkeet tulivat kuvioon mukaan. Mielenterveyshaasteet ja rauhoittavat lääkkeet syvensivät ongelmaa entisestään.  

Vankeustuomion suorittaminen päihdekuntoutuksessa 

Päihteiden käyttö ohjasi Eetun elämää vuosien ajan. Kolmikymppisenä ongelma paheni entisestään, kun mukaan tulivat suonensisäiset huumeet sekä amfetamiini. Samoihin aikoihin hän sai myös ADHD-diagnoosin.  

– Tuossa vaiheessa olin jo luovuttanut päihteille elämäni ja päivät pyörivät päihteiden saannin mukaan, Eetu sanoo.  

Pysähdys tapahtui, kun Eetu sai vankilatuomion 37-vuotiaana. Eetun mukaan ihmeen myöhään, kun huomioi hänen tilanteensa. Vankilassa vieroitusoireet iskivät kovaa, ja Eetu sai mahdollisuuden lähteä päihdekuntoutukseen. Paraneminen ei kuitenkaan ollut mielessä ainakaan aluksi.  

– Lähdin kuntoutukseen mielelläni, mutta en pääsemään irti päihteistä vaan vetämään niitä lisää. Kuntoutuslaitoksen ilmapiiri oli kuitenkin vaikuttava. Siellä oli kovia kavereita, jotka olivat oikeasti tosissaan. Lähdin mukaan kokouksiin ja olin mukana pienryhmissä. Aloin käydä läpi 12-askeleen ohjelmaa ja homma lähti etenemään, Eetu kertoo.  

Kuntoutuslaitoksen ilmapiiri oli kuitenkin vaikuttava. Siellä oli kovia kavereita, jotka olivat oikeasti tosissaan.

Askel askeleelta eteenpäin

Mikkeli-yhteisössä kuntoutus sujui hyvin. Aluksi Eetu oli siellä suorittamassa vankilatuomiotaan panta jalassa kuukauden verran. Hän haki tämän jälkeen vielä lisäaikaa jatkokuntoutukseen ja oli siellä lopulta yhteensä 4,5 kuukautta.  

– Sain Mikkeli-yhteisön ja kuntoutuksen kautta uusia eväitä arjen hallintaan, olin kanssakäymisissä saman kokeneiden ihmisten kanssa, opin kommunikoimaan paremmin ja olemaan osa ryhmää. Sain myös vastuullisia tehtäviä toimiessani yhdyshenkilönä henkilökunnan ja yhteisön välillä, Eetu sanoo.  

Mikkeli-yhteisölle ja sen henkilökunnalle Eetu on kiitollinen. 

 – Asiantuntijat todella tietävät mitä puhuvat ja kannattaa tehdä mitä ehdotetaan. Ohjelmat ja toimintatavat on koeteltu ja testattu, eikä niitä kannattaa kyseenalaistaa. Omalla asenteella on toki iso vaikutus. Täytyy itse tajuta ottaa ”pää pois perseestä”, sillä ei hoito hyvältä tunnu, Eetu myöntää.  

Asiantuntijat todella tietävät mitä puhuvat ja kannattaa tehdä mitä ehdotetaan.

Elämä haltuun itseään kuunnellen 

Tulevaisuuteen Eetu suhtautuu positiivisin mielin. Elämää ilman päihteitä on takana jo lähes 8 kuukautta.  

– En ole koskaan ollut näin pitkään selvinpäin, enkä ole koskaan voinut näin hyvin. Pystyn tekemään rehellisiä tulevaisuuden suunnitelmia ja asettamaan itselleni realistia tavoitteita, jotka aion suorittaa ajan kanssa, Eetu iloitsee.  

Kuntoutus on auttanut Eetua myös tunnistamaan omat voimavaransa. Hän on menossa juuri intervallijaksolle, jossa pääsee jälleen työstämään elämäntaitojaan.  

– Olen vähän sellainen tyyppi, joka ei osaa sanoa ”ei”. Tämä tuo elämään kiirettä ja täytyy oppia pysähtymään. Tulevalla intervallilla voin taas muistuttaa itselleni, mikä on tärkeää ja mikä ei, Eetu kertoo.  

Eetulla on suunnitelmissa paluu työelämään kuntouttavan työtoiminnan kautta, johon hänellä on jo paikka tiedossa. Kesällä hän aikoo hakea kokemusasiantuntijakoulutukseen.  

– Haluan toimia esimerkkinä ja auttaa heitä, jotka ovat käyneet läpi samoja haasteita elämässään, Eetu toteaa.