Ajankohtaista, Kankaanpään A-koti, Kokemustarina

Riippuvuuskuntoutus paransi monen elämää

Pelaamisen äityessä ongelmaksi muodostuu riippuvuus, jonka hoitamiseksi tarvitaan apua. 22-vuotias Tuomas kertoo Kankaanpään A-kodin riippuvuuskuntoutuksen muuttaneen hänen oman elämänsä suunnan ja vaikuttaneen myös hänen läheistensä elämään.

Tuomas oli tottunut pelaamaan kaikki rahansa. Kun koko elämä alkoi pyöriä nettikasinoiden ympärillä, hän havahtui peliongelmaansa ja alkoi ottaa selvää vaihtoehdoistaan. Koska Rovaniemellä, Tuomaksen kotikaupungissa, ei ollut hoitomahdollisuuksia, hän oli iloinen saadessaan kaupungin maksusitoumuksen Kankaanpään A-kodin riippuvuuskuntoutukseen.

Peruskuntoutusjaksolla alkuun

Helmikuun lopulla 2020 Tuomaksella alkoi 28 päivän mittainen peruskuntoutusjakso, jonka alussa Tuomas alkoi jo nähdä valoa tunnelin päässä. Kuntoutukseen sisältyi keskusteluita sekä ryhmässä että kahden kesken.

– Keskusteltuani oman ohjaajani Eevamaijan kanssa tunsin ensimmäistä kertaa ikinä, että minulla on mahdollisuus selviytyä. Monesti aiemmin olen tuntenut vain tuhlaavani aikaa vastaavissa tilanteissa, Tuomas muistelee.

Jokainen asiakas huomioidaan yksilönä A-kodilla, jossa henkilökunta on aidosti kiinnostunut kuntoutujien tilanteesta.

– Koin pitkästä aikaa arvostusta ihmisenä. Ongelman taustalla ei ollut väliä, vaan sairaus käsiteltiin sairautena, Tuomas kiittelee. Myös kanssakuntoutujien kanssa oli hyvä ryhmähenki.

Kuntoutuksessa opetettiin, ettei asioista pääse yli niitä käsittelemättä, vaikka omien kokemusten jakaminen vieraille ihmisille ei välttämättä olekaan helppoa.

– Kyllä vaikeiden asioiden läpikäyminen satuttaa. Omista virheistä kertominen on vaikeaa, mutta sain hyviä vinkkejä asioiden käsittelemiseen, Tuomas kertoo.

Kuntoutus auttoi itsenäistymään

Ensimmäisen kuntoutusjakson päätyttyä kotiin lähteminen oli haikeaa, mutta Tuomaksella oli luottavainen olo siitä, että matka toipumiseen oli alkanut.

– Siinä taisi muutama kyynel vierähtää ymmärtäessäni, kuinka paljon niin lyhyt aika oli jo antanut elämälleni. Kuntoutus muutti täysin elämäni suunnan, ja aiempi itsetuhoisuus alkoi korvautua uusilla, elämäniloisilla ajatuksilla, Tuomas kiteyttää.

Neljä kuukautta kuntoutuksen aloittamisesta Tuomas pääsi ensimmäistä kertaa muuttamaan pois vanhemmiltaan ja ottamaan vastuun omasta taloudestaan. Rahat eivät aluksi meinanneet riittää, ja pelaaminen voittorahojen toivossa kävi Tuomaksen mielessä. Hän osasi kuitenkin selättää haasteet mielikuvaharjoittelun avulla, joka on osoittautunut hänelle kuntoutuksessa opetetuista eri malleista toimivimmaksi. Oman talouden nurin saaneet ongelmat, velkaantumiset ja ulosottohaasteet alkoivat hiljalleen olla muistoja menneisyydestä.

– Kuvittelin mielessäni koko tapahtumaketjun, jos sortuisin taas pelaamaan: lopulta kuitenkin häviäisin taas kaiken ja ottaisin lisää velkaa. Piti muistella, millaista elämäni aiemmin oli, minkä jälkeen päätös jättää pelaamatta oli lopulta helppo, Tuomas kertoo.

Tuomaksen arkea tukivat aktiivinen puhelinyhteys A-kodille ja kolme yksittäistä intervalliviikkoa paikan päällä Kankaanpäässä.

Parasta perusarkea

Yhteensä 10 kuukautta kestäneen kuntoutuksen tultua kokonaisuudessaan päätökseen ilmassa on haikeutta, mutta päällimmäisenä paistaa kiitollisuus.

– Olen kiitollinen kaikesta, mitä kuntoutukselta sain ja kaikista minua auttaneista läheisistäni. Olen todella ylpeä itsestäni, Tuomas kiittää.

Vaikeasta elämästään huolimatta Tuomas on silti onnellinen kaikesta tapahtuneesta, menneisyydestään ja erityisesti toipumisestaan. Tuomas osaa nyt arvostaa arjen normaaleita askareita, kuten kaupassa ja parturissa käymistä – hän nauttii oman rahan käyttämisestä ja omien päätösten tekemisestä. Kokonaisuudessaan Tuomaksen kuntoutus on vaikuttanut todella monen ihmisen elämään.

– Vanhempani ovat aina olleet minulle iso tuki, ja huomasin, kuinka myös he ikään kuin parantuivat oman hoitoni aikana. Äitikin pystyy nykyään taas nukkumaan, Tuomas iloitsee.

Tulevaisuus täynnä toivoa

Tuomas suunnittelee nyt sosiaalityöntekijän opintoja. Sekä alkoholi- että peliriippuvuuksista aiemmin kärsineenä Tuomas tuntee toiminnan byrokratian ja haluaa päästä vaikuttamaan riippuvuusongelmaisten kuntoutuksen helpottumiseen.

– Avun saaminen ei ole aina helppoa. Maksusitoumusten myöntämisessä menee aikaa, jolloin hoitoa tarvitseva pahimmassa tapauksessa ehtii vahingoittaa itseään ennen avun saamista, Tuomas selittää ja paljastaa tietävänsä monia valitettavia tapauksia.Mahdollisuuksien mukaan Tuomas toimii jatkossa kokemusasiantuntijana A-kodilla jakaen omaa tarinaansa kuntoutujille. Tuomas kokee muiden auttamisen myös kuntouttavan häntä itseään edelleen. Hän uskoo tulosten olevan paljolti kiinni kuntoutujan omasta asenteesta ja kiteyttää lopuksi:

– Avun kyllä saavat ne, jotka sen haluavat vastaanottaa. Vaatii itseltä töitä, mutta palkintona saa hyvän elämän.