Henkilökunta, Mikkeli-yhteisö, Päihdekuntoutus, Peliriippuvuus, Yhteisökuntoutus

Kognitiivinen lyhytterapia päihde- ja riippuvuuskuntoutuksessa

Mikkeli-yhteisö haluaa tarjota asiakkailleen heidän tarpeitaan vastaavaa kuntoutusta panostamalla työntekijöidensä koulutukseen. Kognitiivinen lyhytterapia antaa uusia työkaluja päihde- ja riippuvuuskuntoutukseen. 

Päihde- ja riippuvuusongelmat ovat usein kytköksissä mielenterveysongelmiin. Monet kuntoutujat kamppailevat samanaikaisesti masennuksen, ahdistuksen ja erilaisten traumaperäisten häiriöiden kanssa. Näiden ongelmien hoito vaatii monipuolisia ja yksilöllisiä lähestymistapoja, jotta kuntoutus voi olla mahdollisimman tehokasta.   

Kolme Mikkeli-yhteisön työntekijää on vastikään käynyt läpi kognitiivisen lyhytterapian koulutuksen kehittääkseen ammatillista osaamistaan. 

– Opitut menetelmät soveltuvat hyvin Mikkeli-yhteisön toimintaan, sillä päihdeongelmassa juuri kognitiiviset vääristymät ovat iso riippuvuuden ylläpitäjä. Kognitiivisessa terapiassa tutkitaan ja muutetaan haitallisia ajatuksia, tunteita ja toimintamalleja, jotka aiheuttavat oireita tai hyvinvoinnin rajoitteita. Siinä korostuvat asiakkaan omat voimavarat ja vahvuudet, kertoo sairaanhoitaja Pertti Blomerus 

Uusia työkaluja tunteiden tunnistamiseen ja muuttamiseen

Koulutuksessa opitut menetelmät auttavat työntekijöitä tunnistamaan ja muuttamaan asiakkaiden haitallisia ajatus- ja käyttäytymismalleja. Tämä mahdollistaa tehokkaamman tuen antamisen monimuotoisista ongelmista kärsiville asiakkaille.  

– Se, mihin kiinnität huomiota, ohjaa ajatteluasi ja tunteitasi. Seuraukset ovat sitten sen mukaiset. Uusien kokemuksien saaminen ja niiden reflektointi on tärkeää, toteaa sairaanhoitaja ja ohjaaja Johan Vartiainen 

Kognitiivinen lyhytterapia tarjoaa konkreettisia työkaluja, jotka auttavat asiakkaita tunnistamaan haitallisten tunteiden yhteyden ongelmakäyttäytymiseen ja löytämään uusia tapoja käsitellä näitä tunteita. Tämä lisää asiakkaiden itseymmärrystä ja -luottamusta, mikä on keskeistä pitkäaikaisen muutoksen kannalta. 

– Kognitiivisessa lyhytterapiassa autetaan asiakasta käynnistämään muutosta vauhdittavia itsereflektioprosesseja, jotka auttavat tunnistamaan ja ymmärtämään haitallisia toimintatapoja, ja käynnistämään ohjatun työskentelyn niiden muuttamiseksi. Lähtökohtana on syvällisiä kysymyksiä kuten ”millainen ihminen haluat olla”, ”mitä haluaisit elinaikanasi tehdä”, ”mitä asioita arvostat ja mikä on sinulle tärkeää” sekä ”mistä hyvä elämä koostuu”, kertoo lähihoitaja ja ohjaaja Niko Koskela. 

Koulutuksen avulla työntekijät pystyvät tunnistamaan asiakkaiden kipukohtia paremmin ja ohjaamaan terapiakeskusteluja niin, että niistä tulee tavoitteellisempia sekä merkityksellisempiä. 

– Kognitiivinen lyhytterapia tarjoaa näkökulmaa asiakkaan kipukohtiin ja niiden tarkempaan tutkimiseen. Asiakkaalle annettavat tehtävät painottavat havainnoinnin merkitystä: ajattelun vaikutusta tunteisiin ja vaihtoehtoisia ajatuksia. Tämä aivojumppa luo tilaa uudelle ajattelulle ja kokemiselle, tarjoten työkaluja ahdistuksen hallintaan, impulsiivisuuteen ja mielialan häiriöihin, Johan jatkaa.  

Kognitiivinen lyhytterapia tarjoaa näkökulmaa asiakkaan kipukohtiin ja niiden tarkempaan tutkimiseen.

Tehokas terapiamuoto yhteisökuntoutukseen  

Kognitiivinen lyhytterapia tarjoaa selkeän ja käytännöllisen lähestymistavan, joka tukee Mikkeli-yhteisön muita menetelmiä ja auttaa asiakkaita kohti parempaa tulevaisuutta. Menetelmien yhdistelmä mahdollistaa asiakkaiden kokonaisvaltaisen kuntoutuksen, jossa sekä mieli että keho saavat tarvitsemansa tuen ja hoidon. 

– Kognitiivinen lyhytterapia soveltuu hyvin sekä päihdekuntoutukseen että peliriippuvuuden hoitoon, koska se auttaa hallitsemaan impulsseja ja muuttamaan käyttäytymistä. Lyhytterapia on tehokas hoitomuoto, ja se soveltuu hyvin tilanteisiin, joissa apua tarvitaan nopeasti. Jo kahden tai kolmen kuukauden kuntoutuksessa voidaan järjestää yhtä monta yksilötapaamista kuin tavanomaisessa lyhytterapiassa, ja lyhyemmässäkin ajassa saadaan merkittäviä hyötyjä, Niko kertoo.  

Yhteisökuntoutus tarjoaa hienon mahdollisuuden testata opeteltavia taitoja myös käytännössä ja kokea muutoksen voima.  

– Asiakas oppii tunnistamaan haitallisten tunteiden yhteyden ongelmapelaamiseen tai päihteiden käyttöön ja kehittämään uuden suhteen itseensä ja tunteisiinsa. Hän huomaa, mihin asioihin kiinnittää huomiota, ja oppii suuntaamaan huomionsa tavoitteiden mukaisesti sekä hallitsemaan itseään. Tämä auttaa ehkäisemään retkahduksia ja edistää onnellista elämää. Menestys seuraa hyvinvointia, eikös, pohtii Johan.  

Lyhytterapia on tehokas hoitomuoto, ja se soveltuu hyvin tilanteisiin, joissa apua tarvitaan nopeasti.

Työkaluja pysyvään muutokseen

Mikkeli-yhteisössä kognitiivisen lyhytterapian oppeja jaetaan aktiivisesti tiimin jäsenten kesken. Säännöllisesti pidettävät suunnittelupäivät antavat hyvän alustan oppien jakamiselle ja uusien menetelmien juurruttamiselle yhteisön arkeen. 

– Kognitiivisen lyhytterapian menetelmät täydentävät hyvin yhteisöhoidollisia menetelmiämme. Useat asiakkaat ovat saaneet muun muassa erilaisten rooli-, mielikuva-, ja rentoutusharjoitusten kautta ymmärrystä omaan käyttäytymiseensä. Tarkoituksemme on esitellä koulutuksen sisältöä koko työtiimille ja kehittää yhteisiä toimintamalleja, kertoo Pertti.  

 Kognitiivisen lyhytterapian avulla pyritään saavuttamaan johdonmukaisia ja pysyviä muutoksia asiakkaiden ajattelussa ja käyttäytymisessä. Tämä lähestymistapa tukee asiakkaiden hyvinvointia ja auttaa heitä rakentamaan kestäviä elämäntapoja. 

 – Toivon, että kognitiivinen lyhytterapia auttaa asiakkaitamme saavuttamaan pysyviä muutoksia ajattelussaan ja käyttäytymisessään, mikä johtaa parempaan elämänlaatuun ja vähentää retkahdusten määrää. Pitkällä aikavälillä asiakkaamme pystyvät paremmin hallitsemaan elämäänsä ja luomaan sekä saavuttamaan henkilökohtaisia tavoitteitaan, Niko jatkaa.  

 Mikkeli-yhteisössä on jo nähty konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka kognitiivinen lyhytterapia on auttanut asiakkaita. 

 – Eräs asiakas on tullut kiittämään minua opettamastani mindfulness-harjoituksesta, jolla hän onnistui pysäyttämään alkavan paniikkikohtauksen. Monet ovat kertoneet näiden harjoitteiden auttaneen heitä oppimaan sietämään vaikeita tunteita ja vähentämään ahdistusta, Niko sanoo.